A Tokaji alatt általában az oxidatív
borokat értjük. A borokat hagyományosan Zempléni
tölgybõl készített fa hordókban tárolják.
A nemes édes borok, a botrytises különlegességek,
mint az Édes, ill. Száraz Szamorodni, a 3-4-5-6 puttonyos
Aszúk- napjaikban is az õsi receptúra szellemében
de a mai technikai eszközök - technológiak szigorú
betartásával érnek fogyaszthatóvá.
A leszüretelt szõlõ minõsége, beltartalmi
értékei, feldolgozás mikéntje, a hordós
érlelés idõtartama pincészetenként
eltérõ. Mindezek miatt jelentõs szerepet játszik
a komoly szakmai felkészültségû borász
lelkiismeretes munkája.
Újabban készülnek reduktív eljárással
is borok. Ezek bemutatására is van lehetõség.
Természetesen az ínyencek, szakértõk, borbarátok,
V.I.P. vendégek számára bõvebb, egyedi kínálatot
is tudunk biztosítani . Beépíthetõek a kóstoló-sorokba
Fordítások, Aszú esszenciák, Esszenciák
is. A tradicionálisan készített specialitások
mellett be tudunk mutatni új technológiával készült,
elsõdlegesen a gyümölcsös ízeket felvonultató
különleges minõségû borokat is. Pl. Késõi
szüretelésû, válogatott szüretelésû…
A programokon általában Furmint, Hárslevelû,
Sárga Muskotály, Száraz és Édes Szamorodni
valamint Aszú borok kerülnek bemutatásra, kóstolásra
szakvezetéssel. Partnereink megrendelés esetén elõzetesen
mindig egyeztetünk elõre konkretizáljuk a bor fajtákat,
évjáratokat, esetenként a kóstolási
adagtól eltérõ mennyiséget is.
Borkóstolós programjainkban kizárólag
TOKAJI borokat kínálunk!
A Furmint Wine-Art Club tokaji borszaküzletében
a Furmint Vinotékában a programokon résztvevõ
vendégek részére kedvezményes vásárlási
lehetõséget biztosít.
Stressz oldó hosszú hétvége a bor és gasztronómia jegyében
10 fő feletti létszám estén előzetes egyeztetéssel szervezzük!
1. nap
Érkezés Tokajba a Szőlő és Bor Nemzetközi városába – UNESCO Világörökségi helyszín –
Szállás: 3 & 4 csillagos Hotel vagy Fogadó a Borvidéken
Vacsora a szálláshelyen
Információ: Szoba árak 15 000 - 35 000 HUF között.
2. nap - Két csomagból választhat
Rákóczi Fejedelem - keret programunk:
Reggeli a szálláshelyen – svédasztalos
Társas gépkocsis program
Bodrogkeresztúr Dereszla tetői kilátó – panoráma a Tokaj- Eperjesi hegyláncra és a Bodrog-zug Tájvédelmi Körzetre
Látogatás a Tokajbor-Bene Pincészetbe.
Magyar Családi pincészet - borbemutató tradicionális pincében
Vendégeinknek az alábbi kóstoló sor összeállításokból van lehetősége előzetesen választani:
Borral ismerkedők kóstolója – 5 Tokaji minőségi fajta borból
Reggeli a szálláshelyen – svédasztalos
Társas gépkocsis program
Bodrogkeresztúr Dereszla tetői kilátó – panoráma a Tokaj- Eperjesi hegyláncra és a Bodrog-zug Tájvédelmi Körzetre
Tarcal – a gróf Degenfeld Borászat és Pincészet megtekintése.
Borkóstoló a Kastélyszálló pincéjében
Borsor:
Tokaji Furmint
Tokaji Furmint Barrique
Tokaji Muscat Lunel
Tokaji Hárslevelű Late Harvest
Tokaji Furmint Late Harvest
Tokaji Aszú
száraz
száraz
félszáraz
félédes édes
Ebéd a Degenfeld Kastélyszálló Étteremében. - fakultatív
Ebéd után:
A variáns:
Tolcsva Oremus Pincészet A szőlőtől a borig program
A technológiai sor és az érlelő pince és 6 Oremus bor bemutatása
Tokaji Mandolás Furmint
Tokaji Szamorodni édes
Tokaji Aszú 3 puttonyos
Tokaji Cuvée Late Harvest
Tokaji Aszú 6 puttonyos
Tokaji Muzeális Aszú
B Variáns
Szegi – a legnagyobb Tokaj hegyalján működő pincészet
Pince séta a több kilométeres érlelő pincében
Borkóstoló- 8 Tokaji bor kóstolása
Magyarország 24 borvidéke közül
négyet látogatunk meg.
A MÁTRAALJAI & EGRI & BÜKKALJAI & TOKAJ-HEGYALJAI közös tulajdonsága, hogy a szõlõtermelésnek,
borászatnak tradíciója van.
A világ 134 „Szõlõ és
Bor Városa” közül
három - GYÖNGYÖS, EGER és
a Világörökség
részét képezõ TOKAJ megtekintése
szerepel ajánlatunkban.
1.
nap: Budapest,
Elhelyezés:
***
Hotel.
Vacsora magyar specialitásokból - magyar borral.
2. nap: Reggeli autóbuszos
városnézés. Továbbutazás
a Mátraaljai borvidékre.
Gyöngyös – Gyöngyöspata, Gyöngyöstarján
egy pincéjében ízelítõt kapunk a tájjellegû ételekbõl,
jellemzõ borfajtákból.
Egerbe, a szálláshelyünkre utazunk. Elhelyezés
*** Hotelben.
Cigányzenés vacsora a Szépasszony völgyben.
3. nap: Reggelit követõen gyalogos
belvárosi sétán
helyi vezetõvel ismerkedünk Magyar-ország legszebb barokk
városával.
Ebédünket követõen a híres egri pincesorok
- kis és
nagy koporosi, kolyuki több százméteres labirintusaiba
látogatunk.
Európa hírû borászok kalauzolásában
szakmai programokkal és borok kóstolásával telik
el a délután.
Borfajták: Bikavér, Kékfrankos, Merlot, Cabernet Sauvignon,
Kékoportó, Zweigelt valamint a Leányka, Olaszrizling,
Tramini, Ottonel muskotály
Egri vacsoránkat a bor és gasztronómiai élménykeresés
jegyében szervezzük.
4. nap: Reggelit követõen továbbutazunk a Bükkaljai
borvidékre.
Délelõtt lehetõséget teremtünk a híres
magyar gyógy-és
termálvizek közül a kéntartalmú mezõkövesdi
vagy bogácsi megismerésére. Rövid fürdõprogram.
Ebédünkre a Bükki Nemzeti Park déli peremén
lévõ Bogácson borkóstolóval egybekötve
kerül
sor.
Borfajták: Zweigelt, Oportó, Olasz rizling
Vacsora a Tokaji borgasztronómia jegyében.
Szállás ***Hotelben, kis létszám esetén
panzióban.
5. nap: Reggelit
követõen
a legpatinásabb magyar borvidék, Tokaj
- Hegyalja megtekintése a program. A botrityszes, oxidatív
borkülönlegességeket
a 28 hegyaljai település legjellegzetesebb pincéiben
- Tokaj – Tarcal
- Tolcsva - Mád - Sárospatak - ízlelhetjük
meg.
Tokajban a szõlõés borkultúra emlékei,
borkiállítás és
borbemutató a záró díszvacsora elõtti
program.