|
Tokaj-hegyalján évszázadok
óta kizárólag fehér szõlõkbõl
készítenek borokat.
A leggyakoribb fajták a következõk:
|
|
/kép nagyításhoz
kattintson a fotóra/ |
A legelterjedtebb fajta. Tõkéje erõs
növekedésû, aranysárgás vesszõi,
fehéren nemezedõsek.
Világos, sárgászöld vitorlái jellegzetesen
környezik az alig tagolt, fûrészes szélû,
sötétzöld, hólyagos leveleit. Közepesre növõ
hengeres, laza fürtök jellemzik. Bogyói sárgászöldek,
mire beérnek arany színûek, a napos oldalon rozsdásodók.
Jól aszúsodik.
Borai elsõdleges szõlõízekkel és illattal
rendelkeznek. Harmonikus íz hatású, friss üde
bor.
Testes, tüzes, szép savszerkezettel rendelkezik, amelyekben
az érlelés módja szerint az üde gyümölcsösség
vagy különleges ászkolási illatok hangsúlyosabbak.
Nemcsak halételek, hanem mindenféle sült és
fûszeres étkek / fogások ideális kísérõje.
Tõkéje ugyancsak erõs növekedésû,
vesszõi vastagok, világosbarna színûek. Világossárgás
– zöldes vitorlalemezei jellegzetesek. Levele csipkés
szélû, a furmintéhoz hasonló, de kissé
világosabb, fonákja kevésbé gyapjas. Hatalmas,
olykor 40 cm- s fürtjei a végén olykor elágaznak.
Bogyói kicsinyek, gömbölydedek, zöldessárgák,
vékonyhéjúak, lédúsak és édesek.
Savtartalma viszonylag alacsony. Jól aszúsodik.
Boraira finom illat és zamat, harmónia és testesség
a legjellemzõbb. Lágy elegáns savakkal rendelkezik
néha fanyar, de kellemes utóízzel. Általában
szárnyas és halételekhez, déli gyümölcsökkel
készített gasztronómiai remekekhez ajánljuk.
|
|
|
/Muscat Lunel/
Napjaink egyik divatos fajtája, amelybõl egyre többet
telepítenek. Rendkívül igényes fajta! Középerõs
tõkéjû vörösesbarna pontozott vesszõi,
bronz-zöld vitorlái, fûrészes szélû
levelei, árnyat adóan ölelik hengeres, vállas
fürtjeit. Bogyói a napos oldalon rozsdásodnak. Sárgászöld
szemei kicsik és gömbölyûek, vastag de puha héjúak,
lédúsak, ropogósak, finom muskotályos ízûek.
Az édes muskotálybor való minden olyan desszerthez
mely nem édesebb a bornál.
/Oremus/
A furmint és a buvié szõlõkbõl származik.
A közelmúltig OREMUS néven ismerték. Tõkéje
középerõs növekedésû, vesszõi
és levelei a furmintéra hasonlítanak, de 5-6 héttel
korábban érik és aszúsodik is. Gyengébb
az ellenálló képessége, több gondozást
igényel. Fehér húsokhoz- borjú, tengeri és
édesvízi halakhoz kellemesen társul.
Õsi Tokaji szõlõfajta, amely a filoxéra vészben
szinte teljesen kipusztult. Középérésû,
magas cukorfokú erõs növekedésû fajta.
Lombja sötétzöld levele fûrészes szélû.
Középnagyságú fürtje laza és ágas,
bogyói is közepesek, vékonyhéjúak, pontozottak,
puha húsúak, lédúsak és olvadóak.
Házasítva ad jó ízû, tüzes, enyhén
illatos, finom savú és harmonikus bort. Vad és házi
szárnyasokkal, nyúlhússal nagy élményt
ad.
Aranyszínû száraz – egykoron Fõbor -
botrytiszes jelleggel. Az érlelésnek köszönhetõen
igen speciális ízekkel rendelkezhet, illata inkább
dióra, mogyoróra és a pirított mandulára
emlékezetet. Aperitívként 10 – 12 fokra hûtve
egyedi ízvilágot tükröz. Desszerteken kívül
minden ételhez – vörös húsokhoz is! –
ajánlható.
Az aszúk zamatait idézõ bor, hajdan ez volt a „kontyalá
való” Az ízlelése során érdekes
teltséget tapasztalunk, amely folyamatosan fejlõdik ki az
érzékszerveink között. Kezdeti élénkségét
édesség követi, (?) ilyetén finomsága
és remek harmóniája igazán vonzó borrá
teszi. Illatában a mandula, a vanília, ill. az orgona és
a gyöngyvirág dominálhat. Aperitívként,
libamáj, kecskesajt, különféle desszertek mellé
12 fokra hûtve kínálható.
|
|
/kép nagyításhoz
kattintson
a fotóra/ |
Az aszúborok színe életkoruktól
készítési és érlelési módjuktól
és a Borász személyiségétol függõen
ámbra és az arany színgazdagságát tükrözhetik.
Fenséges íz és aromavilág jellemzi. Az õszibarack
és vanília, a szentjános kenyér és
csokoládé, karamell jegyein túl, a sárgabarack,
birsalma, a kávé és a dohány is kiérezhetõ.
A sav és az édesség tökéletes harmóniáját
találjuk meg a borokban. Magas puttonyszámú kiváló
évjáratokban a szárított sárgabarack,
aszalt szilva datolya aromái is megjelennek.
Ízleléskor testes borként, olajosan gördül
végig az ajkaink között, élénk savtartalma
azonban csodálatos egyensúlyba hozza. Rendkívül
harmonikus, az eleganciát az erõteljességgel ötvözõ
nedû.
|
|
|
|
1802 ***
1803 ***
1804 ***
1805 ***
1806 *****
1807 ***
1808 ***
1809 ***
1810 ***
1811 *****
1812 *****
1813 **
1814 **
1815 **
1816 **
1817 **
1818 ***
1819 ***
1820 **
1821 ***
1822 *****
1823 *****
1824 ***
1825 ****
1826 ***
1827 *****
1828 ****
1829 ****
1830 ****
1831 ****
1832 ****
1833 **
1834 ****
1835 ****
1836 ****
1837 ****
1838 ****
1839 ****
1840 **
1841 *****
1842 **
1843 ***
1844 ***
1845 *****
1846 *****
1847 **
1848 *****
1849 ***
1850 ***
|
1852 *****
1853 ***
1854 ***
1855 *****
1856 *****
1857 ***
1858 *****
1859 ***
1860 **
1861 ** 1862 *****
1863 *****
1864 **
1865 **
1866 *****
1867 ****
1868 *****
1869 ****
1870 *****
1871 *****
1872 ***
1873 ***
1874 *****
1875 **
1876 *****
1877 ***
1878 ***
1879 **
1880 *****
1881 ***
1882 ***
1883 **
1884 *****
1885 ****
1886 *****
1887 ***
1888 *****
1889 ****
1890 ***
1891 ***
1892 ***
1893 **
1894 **
1895 *****
1896 **
1897 ***
1898 ***
1899 ***
1900 *****
|
1902 ***
1903 ****
1904 *****
1905 **
1906 *****
1907 ****
1908 ***
1909 ***
1910 ****
1911 ***
1912 *****
1913 ***
1914 ****
1915 *****
1916 *****
1917 **
1918 ***
1919 *****
1920 *****
1921 ****
1922 ****
1923 *****
1924 *****
1925 ***
1926 ***
1927 *****
1928 **
1929 ***
1930 ****
1931 *****
1932 *****
1933 ***
1934 *****
1935 ****
1936 *****
1937 *****
1938 ***
1939 ***
1940 **
1941 **
1942 *****
1943 ****
1944 ****
1945 ***
1946 ****
1947 *****
1948 ****
1949 *****
1950 *****
|
1952 *****
1953 ****
1954 ***
1955 ****
1956 *****
1957 *****
1958 ****
1959 *****
1960 **
1961 ****
1962 ****
1963 *****
1964 *****
1965 **
1966 ****
1967 ***
1968 *****
1969 ****
1970 **
1971 ****
1972 *****
1973 ****
1974 **
1975 *****
1976 ****
1977 ***
1978 **
1979 ****
1980 **
1981 ****
1982 ****
1983 *****
1984 ***
1985 ***
1986 ***
1987 ***
1988 *****
1989 ****
1990 ****
1991 ****
1992 ****
1993 *****
1994 **
1995 ****
1996 ****
1997 ***
1998 ***
1999 *****
2000 **** |
Forrás : 1993- ig Tokaj Ker.Ház Rt. 1994-től Haraszti Gy . Vinotéka sorozat Kossuth KK.
|
2003 |
Magas cukorfokról induló aszúsodás, mely megakadt a korai rossz idő miatt. Várhatóan nagy mennyiségű, de…. |
8- 9* |
2002 |
Viszonylag kevés jó minőségű aszú a korai nagy esők miatt. |
|
2001 |
Rendkívül esős évjárat, nagyobb mennyiségű aszúszem, várhatóan kisebb koncentráltság. Néhány termelőtől, néhány dűlőből származ--hatnak nagy borok is. Érdemes jól körülnézni. |
7- 8* |
2000 |
Igen érett szőlőkből szenzációs aszúk készültek, gazdagok, teltek
és csábítóak. Kicsit alacsonyabb savtartalmuk talán rövidebb
életet fog eredményezni , de az így is évtizedekben mérhető. |
9 |
1999 |
Valószínűleg a rendszerváltás óta a legnagyobb évjárat. Tiszta,
gyümölcsös aszúk születtek, melyek savgerince és fűszeressége
akár évszázados potenciált is jelenthet. |
10 |
1998 |
Sok esővel „megáldott” évjárat, sok aszúszemmel, amelyből sok
pincészetnek sikerült kiemelkedőt alkotnia |
7 |
1997 |
Száraz év, melyben kevés, de koncentráltabb aszú készült nagy
savakkal, de igazi vibrálás, izgalom nélkül |
8 |
1996 |
Esős évjárat, ahol igazán kulcsfontosságú volt a komoly
terméskorlátozás. Aki ezt akkor megtette kiváló aszút kaphatott,
a többi viszont … |
7 |
1995 |
Az az évjárat amikor a terroir nagyon sokat számított. Sok dűlőből
igazán kiváló, sokból kevésbé jó borok születtek. |
8 |
1994 |
Száraz meleg, gyakorlatilag aszúsodás nélkül … |
4 |
1993 |
Az évtized első nagy évjárata. Kiváló aszúsodás után tömör nagytestű, fűszeres borok születtek, amelyek még most is
fejlődnek, nagy élményt okozva kóstolójuknak. |
9 |
1992 |
A '94 ellentétje, ekkor a folyamatos eső okozott helyrehozhatatlan
károkat. Néhány borászat azért meglepően szép, bár kisé sav-
hangsúlyos aszúkkal jelent meg |
6 |
1991 |
Kevés, de nagyon jó egyensúlyban lévő, szép aszú született,
néhány kiemelkedő tétellel |
8 |
1972 |
Legendás évjárat , amelyet azonban nehezen értékelhetünk a
kevés tétel ismerete miatt : Érdemes jól körülnézni |
9 |
Forrás : BORIGO 2004. október, Aszú Asszó
|
A borok világának igazi különlegessége.
Olyan desszertbor, amely csak a legkiválóbb évjáratokra
jellemzõ. Puttonyszámmal értéke nem fejezhetõ
ki. 250 gr. természetes cukor és 50 gr. szárazanyag
fölötti tulajdonsággal bír literenként.
Illata lehet florális, de zöld dióra emlékeztetõ
is. Az aszalt szilvára és mézre is hasonlíthat.
Ízvilága rendkívül elegáns.
Aki kóstolta már a Tokaji Eszenciát az tudja, hogy
miért nevezik a romantikus költõk az Istenek italának,
nektárnak a Tokajit. A hosszasan cseppenõ nedû úgy
omlik szét az ember ajkai közt, mint a méz. Igazi
desszert, amely megédesíti még a lelket is.
A mámort
ez esetben nem az alkohol, hanem a gyönyörû ízek,
mazsolaszerû zamatok okozzák.
Nagyon mély, sötét ámbra színû,
méz és aszalt szilva illatok is jellemzik. Páratlan
ízei, mintegy 30 nyomelemet birtokló összetétele,
gyógyhatása, édessége és illata legendás
itallá tették. Régen királyi elixírként
tisztelték Titokzatos, nagy értékû, drága
nektár.
A Tokaj hegyaljai borászok sok évszádos
tradíciói során talán saját örömükre
is, készítettek olyan borokat, amelyek a Tokaji jelleget
markánsan jelenítik meg. Az aszúkészítéshez
kapcsolódó két kevésbé ismert borfajta
elindult hódító útjára. Egyre növekszik
népszerûségük. Egyedi ízeik, íz-
harmoniájuk különleges aromájuk egyedi jellege
is oka keresettségének.
az oldal tetejére
Minden jog fenntarva - designed by LW
|
|