Tokaj-hegyalján évszázadok óta kizárólag fehér szõlõkbõl készítenek borokat.

A leggyakoribb fajták a következõk:

Furmint:

 
/kép nagyításhoz
kattintson a fotóra/

A legelterjedtebb fajta. Tõkéje erõs növekedésû, aranysárgás vesszõi, fehéren nemezedõsek.
Világos, sárgászöld vitorlái jellegzetesen környezik az alig tagolt, fûrészes szélû, sötétzöld, hólyagos leveleit. Közepesre növõ hengeres, laza fürtök jellemzik. Bogyói sárgászöldek, mire beérnek arany színûek, a napos oldalon rozsdásodók. Jól aszúsodik.
Borai elsõdleges szõlõízekkel és illattal rendelkeznek. Harmonikus íz hatású, friss üde bor.
Testes, tüzes, szép savszerkezettel rendelkezik, amelyekben az érlelés módja szerint az üde gyümölcsösség vagy különleges ászkolási illatok hangsúlyosabbak.
Nemcsak halételek, hanem mindenféle sült és fûszeres étkek / fogások ideális kísérõje.

Hárslevelû:

Tõkéje ugyancsak erõs növekedésû, vesszõi vastagok, világosbarna színûek. Világossárgás – zöldes vitorlalemezei jellegzetesek. Levele csipkés szélû, a furmintéhoz hasonló, de kissé világosabb, fonákja kevésbé gyapjas. Hatalmas, olykor 40 cm- s fürtjei a végén olykor elágaznak. Bogyói kicsinyek, gömbölydedek, zöldessárgák, vékonyhéjúak, lédúsak és édesek. Savtartalma viszonylag alacsony. Jól aszúsodik.
Boraira finom illat és zamat, harmónia és testesség a legjellemzõbb. Lágy elegáns savakkal rendelkezik néha fanyar, de kellemes utóízzel. Általában szárnyas és halételekhez, déli gyümölcsökkel készített gasztronómiai remekekhez ajánljuk.

 

Sárgamuskotály /Muscat Lunel/:

Napjaink egyik divatos fajtája, amelybõl egyre többet telepítenek. Rendkívül igényes fajta! Középerõs tõkéjû vörösesbarna pontozott vesszõi, bronz-zöld vitorlái, fûrészes szélû levelei, árnyat adóan ölelik hengeres, vállas fürtjeit. Bogyói a napos oldalon rozsdásodnak. Sárgászöld szemei kicsik és gömbölyûek, vastag de puha héjúak, lédúsak, ropogósak, finom muskotályos ízûek.
Az édes muskotálybor való minden olyan desszerthez mely nem édesebb a bornál.

 

Zéta /Oremus/:

A furmint és a buvié szõlõkbõl származik. A közelmúltig OREMUS néven ismerték. Tõkéje középerõs növekedésû, vesszõi és levelei a furmintéra hasonlítanak, de 5-6 héttel korábban érik és aszúsodik is. Gyengébb az ellenálló képessége, több gondozást igényel. Fehér húsokhoz- borjú, tengeri és édesvízi halakhoz kellemesen társul.

Kövérszõlõ :

Õsi Tokaji szõlõfajta, amely a filoxéra vészben szinte teljesen kipusztult. Középérésû, magas cukorfokú erõs növekedésû fajta. Lombja sötétzöld levele fûrészes szélû. Középnagyságú fürtje laza és ágas, bogyói is közepesek, vékonyhéjúak, pontozottak, puha húsúak, lédúsak és olvadóak. Házasítva ad jó ízû, tüzes, enyhén illatos, finom savú és harmonikus bort. Vad és házi szárnyasokkal, nyúlhússal nagy élményt ad.

 




Száraz Szamorodni :

Aranyszínû száraz – egykoron Fõbor - botrytiszes jelleggel. Az érlelésnek köszönhetõen igen speciális ízekkel rendelkezhet, illata inkább dióra, mogyoróra és a pirított mandulára emlékezetet. Aperitívként 10 – 12 fokra hûtve egyedi ízvilágot tükröz. Desszerteken kívül minden ételhez – vörös húsokhoz is! – ajánlható.

 

Édes Szamorodni :

Az aszúk zamatait idézõ bor, hajdan ez volt a „kontyalá való” Az ízlelése során érdekes teltséget tapasztalunk, amely folyamatosan fejlõdik ki az érzékszerveink között. Kezdeti élénkségét édesség követi, (?) ilyetén finomsága és remek harmóniája igazán vonzó borrá teszi. Illatában a mandula, a vanília, ill. az orgona és a gyöngyvirág dominálhat. Aperitívként, libamáj, kecskesajt, különféle desszertek mellé 12 fokra hûtve kínálható.

 

 
/kép nagyításhoz kattintson
a fotóra/

Az aszúborok színe életkoruktól készítési és érlelési módjuktól és a Borász személyiségétol függõen ámbra és az arany színgazdagságát tükrözhetik. Fenséges íz és aromavilág jellemzi. Az õszibarack és vanília, a szentjános kenyér és csokoládé, karamell jegyein túl, a sárgabarack, birsalma, a kávé és a dohány is kiérezhetõ. A sav és az édesség tökéletes harmóniáját találjuk meg a borokban. Magas puttonyszámú kiváló évjáratokban a szárított sárgabarack, aszalt szilva datolya aromái is megjelennek.
Ízleléskor testes borként, olajosan gördül végig az ajkaink között, élénk savtartalma azonban csodálatos egyensúlyba hozza. Rendkívül harmonikus, az eleganciát az erõteljességgel ötvözõ nedû.

       
1802 ***
1803 ***
1804 ***
1805 ***
1806 *****
1807 ***
1808 ***
1809 ***
1810 ***
1811 *****
1812 *****
1813 **
1814 **
1815 **
1816 **
1817 **
1818 ***
1819 ***
1820 **
1821 ***
1822 *****
1823 *****
1824 ***
1825 ****
1826 ***
1827 *****
1828 ****
1829 ****
1830 ****
1831 ****
1832 ****
1833 **
1834 ****
1835 ****
1836 ****
1837 ****
1838 ****
1839 ****
1840 **
1841 *****
1842 **
1843 ***
1844 ***
1845 *****
1846 *****
1847 **
1848 *****
1849 ***
1850 ***
1852 *****
1853 ***
1854 ***
1855 *****
1856 *****
1857 ***
1858 *****
1859 ***
1860 **
1861 **
1862 *****
1863 *****
1864 **
1865 **
1866 *****
1867 ****
1868 *****
1869 ****
1870 *****
1871 *****
1872 ***
1873 ***
1874 *****
1875 **
1876 *****
1877 ***
1878 ***
1879 **
1880 *****
1881 ***
1882 ***
1883 **
1884 *****
1885 ****
1886 *****
1887 ***
1888 *****
1889 ****
1890 ***
1891 ***
1892 ***
1893 **
1894 **
1895 *****

1896 **
1897 ***
1898 ***
1899 ***
1900 *****
1902 ***
1903 ****
1904 *****
1905 **
1906 *****
1907 ****
1908 ***
1909 ***
1910 ****
1911 ***
1912 *****
1913 ***
1914 ****
1915 *****
1916 *****
1917 **
1918 ***
1919 *****
1920 *****
1921 ****
1922 ****
1923 *****
1924 *****
1925 ***
1926 ***
1927 *****
1928 **
1929 ***
1930 ****
1931 *****
1932 *****
1933 ***
1934 *****
1935 ****
1936 *****
1937 *****
1938 ***
1939 ***
1940 **
1941 **
1942 *****
1943 ****
1944 ****
1945 ***
1946 ****
1947 *****
1948 ****
1949 *****
1950 *****
1952 *****
1953 ****
1954 ***
1955 ****
1956 *****
1957 *****
1958 ****
1959 *****
1960 **
1961 ****
1962 ****
1963 *****
1964 *****
1965 **
1966 ****
1967 ***
1968 *****
1969 ****
1970 **
1971 ****
1972 *****
1973 ****
1974 **
1975 *****
1976 ****
1977 ***
1978 **
1979 ****
1980 **
1981 ****
1982 ****
1983 *****
1984 ***
1985 ***
1986 ***
1987 ***
1988 *****
1989 ****
1990 ****
1991 ****
1992 ****
1993 *****
1994 **
1995 ****
1996 ****
1997 ***
1998 ***
1999 *****
2000 ****

Forrás : 1993- ig Tokaj Ker.Ház Rt. 1994-től Haraszti Gy . Vinotéka sorozat Kossuth KK.

2003
Magas cukorfokról induló aszúsodás, mely megakadt a korai rossz idő miatt. Várhatóan nagy mennyiségű, de….

8- 9*

2002
Viszonylag kevés jó minőségű aszú a korai nagy esők miatt.

7- 8*

2001
Rendkívül esős évjárat, nagyobb mennyiségű aszúszem, várhatóan kisebb koncentráltság. Néhány termelőtől, néhány dűlőből származ--hatnak nagy borok is. Érdemes jól körülnézni.
7- 8*
2000
Igen érett szőlőkből szenzációs aszúk készültek, gazdagok, teltek és csábítóak. Kicsit alacsonyabb savtartalmuk talán rövidebb életet fog eredményezni , de az így is évtizedekben mérhető.
9
1999
Valószínűleg a rendszerváltás óta a legnagyobb évjárat. Tiszta, gyümölcsös aszúk születtek, melyek savgerince és fűszeressége akár évszázados potenciált is jelenthet.
10
1998
Sok esővel „megáldott” évjárat, sok aszúszemmel, amelyből sok pincészetnek sikerült kiemelkedőt alkotnia
7
1997
Száraz év, melyben kevés, de koncentráltabb aszú készült nagy savakkal, de igazi vibrálás, izgalom nélkül
8
1996
Esős évjárat, ahol igazán kulcsfontosságú volt a komoly terméskorlátozás. Aki ezt akkor megtette kiváló aszút kaphatott, a többi viszont
7
1995
Az az évjárat amikor a terroir nagyon sokat számított. Sok dűlőből igazán kiváló, sokból kevésbé jó borok születtek.
8
1994
Száraz meleg, gyakorlatilag aszúsodás nélkül …
4
1993

Az évtized első nagy évjárata. Kiváló aszúsodás után tömör nagytestű, fűszeres borok születtek, amelyek még most is fejlődnek, nagy élményt okozva kóstolójuknak.

9
1992 A '94 ellentétje, ekkor a folyamatos eső okozott helyrehozhatatlan károkat. Néhány borászat azért meglepően szép, bár kisé sav- hangsúlyos aszúkkal jelent meg
6
1991 Kevés, de nagyon jó egyensúlyban lévő, szép aszú született, néhány kiemelkedő tétellel
8
1972 Legendás évjárat , amelyet azonban nehezen értékelhetünk a kevés tétel ismerete miatt : Érdemes jól körülnézni
9

Forrás : BORIGO 2004. október, Aszú Asszó

Aszúeszencia :

A borok világának igazi különlegessége. Olyan desszertbor, amely csak a legkiválóbb évjáratokra jellemzõ. Puttonyszámmal értéke nem fejezhetõ ki. 250 gr. természetes cukor és 50 gr. szárazanyag fölötti tulajdonsággal bír literenként. Illata lehet florális, de zöld dióra emlékeztetõ is. Az aszalt szilvára és mézre is hasonlíthat. Ízvilága rendkívül elegáns.

Eszencia:

  Aszúsodó szõlõfürt

Aki kóstolta már a Tokaji Eszenciát az tudja, hogy miért nevezik a romantikus költõk az Istenek italának, nektárnak a Tokajit. A hosszasan cseppenõ nedû úgy omlik szét az ember ajkai közt, mint a méz. Igazi desszert, amely megédesíti még a lelket is. A mámort ez esetben nem az alkohol, hanem a gyönyörû ízek, mazsolaszerû zamatok okozzák.
Nagyon mély, sötét ámbra színû, méz és aszalt szilva illatok is jellemzik. Páratlan ízei, mintegy 30 nyomelemet birtokló összetétele, gyógyhatása, édessége és illata legendás itallá tették. Régen királyi elixírként tisztelték Titokzatos, nagy értékû, drága nektár.

Fordítás és Máslás:

 

A Tokaj hegyaljai borászok sok évszádos tradíciói során talán saját örömükre is, készítettek olyan borokat, amelyek a Tokaji jelleget markánsan jelenítik meg. Az aszúkészítéshez kapcsolódó két kevésbé ismert borfajta elindult hódító útjára. Egyre növekszik népszerûségük. Egyedi ízeik, íz- harmoniájuk különleges aromájuk egyedi jellege is oka keresettségének.

 

 

az oldal tetejére


Minden jog fenntarva - designed by LW